Fordi der er forskel på at stå på kanten og at have fodfæste
Forenede tager samfundsansvar. Mød nogle af de mennesker med særlige udfordringer, som Forenede Service Danmark har hjulpet i job.
I 2022 indgik Sønderborg Kommune og Forenede Service Danmark en aftale om at få mennesker med særlige udfordringer i job. Louise Lind er en af dem, der kom fra kanten af arbejdsmarkedet, men efter 13-uger i et skræddersyet mentorforløb stod et andet og bedre sted:
”Efter et halvt år på sofaen var det hårdt at vaske gulve og skubbe rengøringsvognen rundt, men nu har jeg fået mere energi,” siger Louise.
Hun er 32 år og har i flere år kæmpet med angst og depression på en måde, der gjorde det umuligt at være på arbejdsmarkedet. I dag arbejder hun for Forenede Service Danmark på Augustenborg Skole.
Forenede Service Danmark har som del af deres rengøringskontrakt med Sønderborg kommune sagt ja til beskæftigelsesprojektet, og kommunen er glade for samarbejdet, fortæller Rene Elley, der er jobformidler ved jobcenter Sønderborg:
”Det fungerer fantastisk godt med mentorordningen, fordi Forenede Service Danmark faktisk tager sig tiden til at oplære en ny medarbejder,” siger han.
På Augustenborg skole arbejder også Ali Al-Shmrte på 26 år. Først var han i tvivl, da hans mentor foreslog ham at deltage i et beskæftigelsesprojekt, fordi han tidligere havde fået en fyreseddel, da han ikke levede op til en virksomheds produktionskrav. Ali har ADD, der giver fokusproblemer, men i det nuværende job er udfordringerne ikke et problem.
Vivian Larsen er lokal driftschef for Forenede Service Danmark i Sønderjylland og står for samarbejdet med kommunen. Hun forklarer, at opgaverne kan starte i en tom skole om aftenen, for der er ro til at lære tingene, inden praktikanten med tiden får sit eget område og uddannes i rengøringsteknikker og -midler. Den skræddersyede tilgang virker, og hun motiveres, når det lykkes at flytte et menneske fra kanten af arbejdsmarkedet og ind på arbejdspladsen
”Pludselig får de den der gnist i øjet. Du kan se forandringen. Vi er med til at gøre en forskel for mennesker og får dem til at tro på dem selv,” siger hun.
Vivian kender blikket fra Ejnar Markussen, der efter mere end 40 år i slagteribranchen måtte finde nye veje på grund af en blodprop i hjertet.
”Laver man fejl, er der plads til at lære af dem. Der er frihed under ansvar, og man får sit eget område. Jeg synes, det er dejligt,” siger Ejnar.
Mentorordningen forventes at forsætte, bl.a. fordi en tredjedel af dem, som gennemfører de 13 uger, ender i job lige efter mentorforløbets afslutning.